Spoed: 112
Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Tot 7 jaar cel voor betrokkenheid bij explosies Tienhoven en Hoef en Haag

Tot 7 jaar cel voor betrokkenheid bij explosies Tienhoven en Hoef en Haag

UTRECHT – De rechtbank Midden-Nederland heeft dinsdag 12 maart celstraffen tot 7 jaar uitgesproken voor betrokkenheid bij twee explosies in Tienhoven en Hoef en Haag in 2022.

In de rechtbank in Utrecht stonden een 34-jarige vrouw uit Rotterdam en een 22-jarige man uit Amsterdam terecht voor betrokkenheid bij de explosies. Deze waren het gevolg van een drugsconflict. In juni 2022 kreeg de politie de melding dat drie personen een partij cocaïne zouden hebben ‘geript’. Bij de woningen van deze drie personen vonden vervolgens explosies plaats, waarvan één op 3 juli in Tienhoven.

De man in dit gezin wordt door de politie verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten, maar op het moment van de ontploffing was er niemand thuis. Ruim drie weken later, op 29 juli, vond een vierde explosie plaats. Nu bij een woning in Hoef en Haag, waar op dat moment een (zwangere) vrouw alleen thuis was, samen met haar kindje van 1 jaar oud. Uit onderzoek bleek dat die explosie plaatsvond bij een gezin waarvan is vastgesteld dat er geen link was met het criminele circuit.

Uit onderzoek is gebleken dat de 34-jarige vrouw bij beide explosies betrokken was. De rechtbank oordeelt dat sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking. Dit doet zij aan de hand van het feit dat de vrouw de uitvoerders ophaalde in Amsterdam en naar de locaties bracht, tijdens de explosies in de buurt bleef wachten en telefonisch contact had met één van de uitvoerders. Dit werd bevestigd door afgeluisterde (telefoon)gesprekken en chatgesprekken die de vrouw had met medeverdachten. De 22-jarige man is aangemerkt als uitvoerder. Hij was alleen betrokken bij de explosie in Hoef en Haag. Op camerabeelden was te zien hoe hij zijn telefoon uitzette, een pakketje in ontvangst nam van een man (vermoedelijk het explosief) en vervolgens samen met een ander instapte bij de vrouw uit Rotterdam. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de man als uitvoerder betrokken was bij de explosie in Hoef en Haag.

De rechtbank heeft de 34-jarige vrouw veroordeelt tot 7 jaar celstraf. Niet alleen vanwege betrokkenheid bij de explosies, maar ook omdat zij zonder diploma’s werkzaam was in de zorg. De 22-jarige man kreeg als uitvoerder een celstraf van bijna 3,5 jaar opgelegd. De verdachten moeten daarnaast het slachtoffer van de explosie in Hoef en Haag een schadevergoeding van €22.500,- betalen.

Heb je een nieuwstip voor 112Glasstad.nl?
Klik hier om het tipformulier in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *