Spoed: 112
Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Twee keer 4,5 jaar cel voor omkoping agent en drugshandel

Twee keer 4,5 jaar cel voor omkoping agent en drugshandel

UTRECHT – De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag 9 april 4,5 jaar cel opgelegd aan twee Rotterdammers (32 en 38 jaar) voor omkoping van een agent uit Vianen en drugshandel.

De agent verkocht tussen 2018 en 2020 vertrouwelijke informatie aan de mannen zoals persoonsgegevens, kentekens en adressen. Deze gegevens hadden onder meer betrekking op een ripdeal en martelkamers in Wouwse Plantage. Kort hierna werden een woning en bedrijfspand van de gedeelde adressen beschoten. De agent werd in 2020 veroordeeld tot 4 jaar cel voor het doorspelen van deze informatie. De mannen en de agent hadden veelvuldig contact via EncroChat en SkyECC. Hiermee verstuurden zij versleutelde berichten naar elkaar.

Uit de ontcijferde berichten bleek ook dat de twee mannen in drugs handelden. Zo kwam naar voren dat de 32-jarige man 1 kilo drugs had verkocht en dat de 38-jarige man 8 kilo cocaïne en 205 gram heroïne in bezit had. Ook werd in de chatberichten gesproken over enorme bedragen, Panama, Colombia, Bolivia en de mogelijke inkoop van grote partijen drugs.

Vorige maand eiste de officier van justitie respectievelijk 5,5 en 9 jaar cel tegen de mannen. De rechter vindt echter celstraffen van 2 keer 4,5 jaar passender. De rechter heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met soortgelijke zaken.  Ook acht de rechtbank de drugshandel van de 38-jarige man in mindere mate bewezen dan de officier, waardoor de straf lager uitvalt dan geëist.

Heb je een nieuwstip voor 112Glasstad.nl?
Klik hier om het tipformulier in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *