Spoed: 112
Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Man en vrouwen verdacht van mishandeling en vrijheidsberoving in Leerdamse zorginstelling

Man en vrouwen verdacht van mishandeling en vrijheidsberoving in Leerdamse zorginstelling

LEERDAM – Twee vrouwen en een man worden door het Openbaar Ministerie verdacht van de mishandeling en vrijheidsberoving van verstandelijk beperkte cliënten in een Leerdamse zorginstelling. Dat heeft het OM bekend gemaakt.

Gedurende 9 maanden werden cliënten stelselmatig gepest, gekleineerd, mishandeld en opgesloten. De hoofdverdachte, een 35-jarige vrouw uit de gemeente Molenlanden en tevens teamleidster binnen de zorginstelling, werd in augustus 2021 aangehouden. Zij maakte zich volgens het OM meermaals schuldig aan mishandeling en vrijheidsberoving. Zo fixeerde zij een cliënt onnodig en sleepte ze hem aan zijn benen van buiten naar binnen. Hierbij liep het slachtoffer verwondingen op aan zijn rug. Cliënten werden ook opgesloten in (andermans) slaapkamer. Eén van hen werd met een riem vastgemaakt aan een reling in de gang. Foto’s en video’s van deze, volgens het OM “schrijnende situaties”, werden veelvuldig gedeeld in appgroepen tussen de begeleiders en de teamleidster.

Naast de 35-jarige vrouw worden ook een 37-jarige man uit de gemeente West Betuwe en een 25-jarige vrouw uit Gorinchem verdacht van de mishandeling en vrijheidsberoving. De 25-jarige vrouw is één van de personen die over de misstanden aan de bel trok. Zij heeft direct bekend en spijt betuigd.

Tegen de 35-jarige vrouw is een celstraf van net geen jaar geëist. Daarnaast wil het OM dat zij niet meer in de zorgsector werkzaam mag zijn. Tegen de 37-jarige man en de 25-jarige vrouw zijn een onvoorwaardelijke taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke taakstraf van 30 uur geëist.

De rechtbank doet op vrijdag 10 mei uitspraak in de zaak.

Heb je een nieuwstip voor 112Glasstad.nl?
Klik hier om het tipformulier in te vullen.

2 reacties

 1. Dit hele stel nooit meer werkzaam zijn in de zorg.
  Moeten zelf maar eens vastgebonden worden of aam hun voeten getrokken worden om te verplaatsen.
  Dit soort mensen Moeten maar achter een vuilniswagen gaan lopen kunnen ze anderen geen kwaad meer doen.
  En dit werkt in zorginstellingen.
  En één jaar veroordeeld krijgen.
  Bij de rechtbank sporen ze dus ook niet zal he kind maar zijn die zo behandeld wordt.

  1. Sorry maar hier doe je de mensen die achter een vuilniswagen tekort als die er niet waren zat je nu in de zooi zulk tuig sluit je gewoon op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *