REGIO – De brandweerposten in de gemeente West Betuwe leveren de komende jaren een aantal voertuigen en specialismen in. Dat valt op te maken uit het nieuwe regionale dekkingsplan dat eind dit jaar in gaat.
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid gaf donderdag 25 april definitief akkoord op het nieuwe dekkingsplan. Het dekkingsplan geeft de dekking van brandweervoertuigen en specialismen weer en maakt onderdeel uit van het Regionaal Beleidsplan. Elke 3-4 jaar wordt er op basis van de op dat moment geldende inzichten een nieuw dekkingsplan gemaakt.
De brandweer van Gelderland-Zuid bestaat uit 36 posten in een gebied van grofweg Millingen aan de Rijn (achter Nijmegen) tot Spijk. Over de hele regio worden de komende jaren wijzigingen doorgevoerd om de brandweerzorg zo efficiënt en optimaal mogelijk te houden. Voor verschillende posten in de gemeente West Betuwe betekent dat dat zij de komende jaren afscheid nemen van verschillende voertuigen en specialismen.
De wijzigingen in de gemeente West Betuwe op een rij:
- Brandweer Geldermalsen neemt afscheid van het hulpverleningsvoertuig. Dat is een voertuig dat speciaal is ingericht op technische hulpverlening zoals beknellingen bij ongevallen. Het voertuig heeft geen mogelijkheid om te blussen. Het aantal hulpverleningsvoertuigen in de regio wordt teruggebracht van 4 naar 3. De standplaatsen zijn Lienden, Wijchen (overgenomen van Nijmegen, post West) en Zaltbommel. In de gemeente West Betuwe zal men voortaan voornamelijk gebruik maken van de hulpverleningsvoertuigen uit Zaltbommel en Meerkerk.
- Brandweer Asperen neemt afscheid van de boot. Het vaartuig stond bij het huidige dekkingsplan al ter discussie maar mocht toen toch blijven. Nieuwe inzichten maken in het nieuwe plan alsnog een einde aan de boot. De Veiligheidsregio heeft de wateren in de omgeving aangemerkt als recreatieplassen. Op die plekken volstaat de inzet van een oppervlaktereddingsteam. De boot wordt hierdoor overbodig. De afgelopen jaren werd het vaartuig al zelden ingezet. In de regio blijven nog 5 boten actief: Beuningen, Culemborg (Reddingsbrigade), Kerkdriel, Maurik en Maasbommel.
- Het aantal oppervlaktereddingsteams wordt teruggebracht van 18 naar 11. Voor de gemeente West Betuwe betekent dit dat zij 1 van de huidige 3 teams kwijtraakt, namelijk team Waardenburg. Een oppervlaktereddingsteam wordt ingezet voor het redden van personen en dieren die zich in het water bevinden en nog aan de oppervlakte zijn en waarbij geen grijpredding door de bemensing van een tankautospuit kan worden uitgevoerd. Een oppervlaktereddingsteam kan een redding uitvoeren tot 200 meter uit de walkant of vanaf een (brandweer)vaartuig en daarnaast ondersteunend zijn aan een duikinzet. De 11 posten die het specialisme behouden zijn: Asperen, Culemborg (Reddingsbrigade), Kerkdriel, Lent, Maurik, Maasbommel, Nederhemert, Nijmegen-West, Opheusden, Varik en Wijchen.
- Brandweer Beesd neemt afscheid van het 25kV-team. Dat is een team dat bij incidenten op de Betuweroute controleert of de spanning van de bovenleiding is. Omdat het team van Beesd in het nieuwe plan overlapping heeft met de teams uit Herwijnen en Dodewaard wordt dit team opgeheven. Het specialisme zal worden uitgevoerd door de posten Buren, Dodewaard en Herwijnen.
In het nieuwe plan is geprobeerd elke post binnen de regio tenminste 1 specialisme te geven. Op sommige posten veranderd daardoor niets terwijl andere posten, zoals Wijchen en Nijmegen-West, specialismen van elkaar overnemen of helemaal kwijtraken. Het redvoertuig van Wijchen gaat bijvoorbeeld naar Nijmegen-West en andersom gaat het hulpverleningsvoertuig naar Wijchen. Als binnen alle posten, die een voor hen nieuw specialisme krijgen, de opleidingen zijn afgerond kan het nieuwe dekkingsplan eind dit jaar in werking treden. Het plan geldt tot en met 2027.
Foto: De boot van brandweer Asperen – 112Glasstad.nl