Spoed: 112
Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Taakstraffen en voorwaardelijke celstraf voor zorgmedewerkers die cliënten mishandelden en van vrijheid beroofden

Taakstraffen en voorwaardelijke celstraf voor zorgmedewerkers die cliënten mishandelden en van vrijheid beroofden

LEERDAM – Twee medewerkers van een zorginstelling in Leerdam krijgen taakstraffen en een voorwaardelijke celstraf voor het mishandelen en van de vrijheid beroven van cliënten. Dat heeft de rechter vrijdag 10 mei besloten. Een derde medewerker krijgt geen straf.

Een 35-jarige vrouw uit de gemeente Molenlanden en tevens teamleidster van de zorginstelling, een 37-jarige man uit de gemeente West Betuwe en een 25-jarige vrouw uit Gorinchem maakten zich gedurende 9 maanden schuldig aan het mishandelen van cliënten van de zorginstelling. Ook werden de cliënten opgesloten in slaapkamers of vastgebonden aan een reling in de gang. Foto’s en filmpjes hiervan werden veelvuldig gedeeld in appgroepen tussen medewerkers en de teamleidster.

Vorige maand eiste de Officier van Justitie taakstraffen van 30 en 60 uur en een celstraf van net geen jaar tegen de twee vrouwen en de man. De rechter oordeelde vrijdag dat taakstraffen en een voorwaardelijke celstraf passender zijn. Voor de 37-jarige teamleidster geldt dat zij een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden krijgt. De officier van Justitie eiste voor haar ook een beroepsverbod, maar de rechter ging hier niet in mee. De vrouw mag dus in de zorg blijven werken. De 37-jarige man krijgt een taakstraf van 40 uur. De 25-jarige vrouw werd ook schuldig bevonden maar zij krijgt geen straf. De rechter is van mening dat zij jong en onervaren was, waardoor zij mogelijk ontzag had voor haar teamleidster. Daarnaast trok zij direct aan de bel over de misstanden en betuigde zij spijt.

Heb je een nieuwstip voor 112Glasstad.nl?
Klik hier om het tipformulier in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *