Spoed: 112
Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Trio veroordeeld voor voorbereiden brandstichting tijdens jaarwisseling in Beesd

Trio veroordeeld voor voorbereiden brandstichting tijdens jaarwisseling in Beesd

BEESD – De rechtbank heeft 3 mannen veroordeeld voor het voorbereiden van brandstichting tijdens de jaarwisseling 2022-2023 in Beesd.

De mannen (31 jaar uit Nieuwersluis, 33 jaar uit Haaften en 30 jaar uit Beesd) hadden in 2022 meermaals onderling contact in een groepsapp. Zij wilden spullen verzamelen om brand te stichten op het Dorpsplein in Beesd en hadden het plan om een caravan met daarin brandbare goederen in brand te steken. In de ochtend van 31 december 2022 werden zij aangehouden. Zij hadden olievaten, aanmaakhout en autobanden in bezit. Daarnaast had de 31-jarige man handfakkels in bezit. Een 28-jarige man werd vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs met betrekking tot betrokkenheid bij de voorbereidingen voor brandstichting.

Privacy geschonden
De politie verdacht het trio ook van het bezitten van wapens, munitie en illegaal vuurwerk. Hierop werden op 31 december ook huiszoekingen uitgevoerd. De rechtbank is van mening dat de politie hiermee in strijd met de wet handelde. Het recht op privacy van de mannen is hiermee volgens de rechtbank ernstig geschonden. Al het bewijs dat hiermee was verzameld werd als onrechtmatig verkregen bestempeld en de mannen werden voor deze feiten vrijgesproken.

Voor wat betreft de voorbereidingen van brandstichting neemt de rechtbank het de mannen zeer kwalijk dat zij voor lief namen dat zij ernstig gevaar hadden kunnen veroorzaken voor mensen en goederen. Zeker nu zij door hun betrokkenheid bij de brandstichting in Beesd tijdens de jaarwisseling van 2021-2022 wisten dat het ernstig uit de hand kon lopen. Toen liep een beveiliger een grote brandwond op. 2 van de 3 mannen verklaarden zich later toch over de plannen bedacht te hebben maar de rechtbank ging hier niet in mee. Het voorbereiden van brandstichting is hierdoor strafbaar gesteld.

Rekening houdend met het feit dat de mannen hun levens op de rit lijken te hebben zijn de mannen veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast krijgen zij een taakstraf van 140 uur. Wanneer de taakstraf niet of niet naar behoren wordt uitgevoerd wordt deze omgezet in 70 dagen celstraf.

Heb je een nieuwstip voor 112Glasstad.nl?
Klik hier om het tipformulier in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *