Spoed: 112
Geen spoed, wel politie: 0900-8844

Burgemeester Fröhlich uit zorgen over aanrijtijden ambulances; langer dan wenselijk

Burgemeester Fröhlich uit zorgen over aanrijtijden ambulances; langer dan wenselijk

VIJFHEERENLANDEN – Burgemeester Sjors Fröhlich heeft zijn zorgen geuit over de aanrijtijden van ambulances in de gemeente Vijfheerenlanden. Dat blijkt uit een brief aan de raad die dinsdag 4 juni werd verstuurd.

Fröhlich uitte zijn zorgen middels een brief die hij in april al naar de RAVU stuurde. Zij zijn sinds 2019 verantwoordelijk voor de ambulancezorg binnen de gemeente. De zorgen van Fröhlich gaan vooral over de plaatsen Ameide, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland en Tienhoven aan de Lek. Volgens hem klagen bewoners van deze plaatsen dat aanrijtijden van de ambulances langer is dan wenselijk. De RAVU stelt dat deze klachten niet bij hen bekend zijn. “In 2023 hebben wij slechts één klacht gehad van een inwoner uit Ameide. Deze klacht is met zorg behandeld.” Het is niet de eerste keer dat Fröhlich zijn zorgen uit. In de zomer van 2023 deed hij dit ook al.

Fröhlich verzoekt de RAVU in zijn brief van april om cijfers te leveren over de aanrijtijden in deze plaatsen, maar uit een reactie van de RAVU blijkt dat dat niet mogelijk is. “De cijfers worden jaarlijks op regionaal niveau gerapporteerd en niet op gemeentelijk- of dorpskernniveau.”

De RAVU heeft verspreid over de hele provincie Utrecht 13 standplaatsen en 6 steunpunten. Volgens de RAVU is de ambulancezorg in de gemeente Vijfheerenlanden zo optimaal mogelijk ingericht, mede omdat er met de 6 omliggende regio’s afspraken zijn gemaakt over zogenaamde burenhulp in geval van nood. In die gevallen wordt de dichtstbijzijnde ambulance gestuurd, ongeacht van welke regio deze is. “Samen met het RIVM hebben we gekeken naar welke centrale plek in de gemeente de beste mogelijkheid gaf om zoveel mogelijk inwoners van tijdige ambulancezorg te voorzien. Dit bleek Schoonrewoerd te zijn. hier hebben wij onze standplaats met 24×7 dienstrooster gevestigd. Daarnaast hebben wij in Lexmond een steunpunt ingericht.” De standplaats in Schoonrewoerd biedt plek aan 2 voertuigen en in het steunpunt Lexmond is er 1 plek voorzien.

Volgens Fröhlich wordt het probleem mede veroorzaakt door het steunpunt in Lexmond. Hij draagt hiervoor in zijn brief een mogelijke oplossing aan. “In de ambulancepost in Lexmond staat nooit een ambulance. Het structureel in gebruik nemen van deze post zou helpen om het probleem om te lossen zodat er een extra ambulance kan worden toegevoegd.”, stelt hij. De RAVU stelt de paraatheid op de posten Schoonrewoerd en Lexmond te blijven monitoren en waar nodig aan te passen.

Foto: Eén van de 49 spoedambulances van de RAVU – Archief 112Glasstad.nl

Heb je een nieuwstip voor 112Glasstad.nl?
Klik hier om het tipformulier in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *